středa 8. ledna 2014

Vánočka k vánoční snídani


   

Když se chcete pustit do něčeho, z čeho máte respekt, nejlepší je prostě to udělat. Vánočku jsem vloni o vánocích pekla poprvé a hned jsem věděla, že určitě ne naposled. Pokud jste již někdy nějaké kynuté těsto dělali, bude to úplná brnkačka. A i kdybyste byli úplní začátečníci, pokud se budete držet návodu, máte velkou šanci na úspěch. Tento recept používám i k přípravě velikonočního mazance. Z tohoto množství uděláte buď jeden opravdu velký nebo 2 střední mazance. 

Budeme potřebovat:
50g rozinek
50g mandlí - sekaných nebo plátků
4 lžíce tuzemského rumu
30g čerstvého droždí
80g krupicového cukru
150ml vlažného mléka
400g polohrubé mouky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
100g marcipánu, pokrájeného na kostičky - nedávám, marcipán nemusím a recept mi byl doporučen bez něj
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
pečící papír
moučkový cukr na posypání
kuchyňské špejle - nejlépe s ostrým koncem
bílek


Krok první..Rozinky zalijte horkou vodou, nechte chvíli odpočinout a pak je přendejte do misky s rumem, kde můžou pěkně i hodinu bobtnat. Nyní připravíme kvásek. Polovinu mléka zahřejte tak, aby bylo vlažné, droždí rozdrobte do větší misky, zasypte lžičkou cukru a zalijte vlažným mlékem. V tento okamžik beru do ruky vidličku a droždí v této směsi rozmačkám a rozmíchám. Misku přikryjte čistou utěrkou a umístěte na teplé místo, kde kvásek vzejde. Jak to dělám já? Misku položím na teplou deku, kterou přes ni přeložím a ještě přikryju péřovými polštáři. On vám ten kvásek vzejde třeba i v kuchyni u zahřáté plotýnky, důležité je, aby byl v teple. 

Kdo má doma kuchyňského robota, bude ve výhodě, protože odteď dávám rovnou všechny suroviny do mísy, ve které se pak vše promíchá. Takže do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, marcipán (nemusí být), zbylé mléko, cukr a kvásek. Směs částečně propracujte a nakonec přidejte máslo, pak rozinky a mandle. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout. Takže mísu umístěte na teplé místo. Pomáhám si tím, že když přehodím přes mísu utěrku, převážu ji mašlí, aby opravdu dobře těsnila a hlavně aby nepropadala do těsta, když ho balím do deky a polštářů.  Je dobré těsto během kynutí ještě dvakrát propracovat. Nebojte se, že to těstu ublíží, právě naopak.

Předtím, než se pustíme do samotného pletení vánočky, těsto umístěte na vál a dle potřeby jej propracujte. Rozdělte ho na devět kousků, 4 větší, 3 menší a 2 ještě menší. Lze ji plést i z 9-ti stejných pramenů, ale nějak jsem si oblíbila větší spodní základnu vánočky a k tomu úměrné další 2 patra.Na válu si nechte první 4 kousky a začněte z nich, a teď použiju lidový moravský výraz, šoulat jednotlivé copánky o délce 25cm. Nejdříve si z bochánku těsta udělejte malý váleček a ten pak začnětě od středu rukama šoulat, až se dopracujete k něčemu jako na obrázku pod textem. Chce to trochu cviku, ale jde to dobře.

Jednotlivé díly k pletení ze 3 pramenů
Teď teprve to, tedy alespoň v mém případě, začalo být opravdu zajímavé, protože cop ze 4 pramenů jsem nikdy nepletla. Ale k čemu máme google?? Google ví všechno, i to, jak uplést vánočku z devíti pramenů. Takže první pletení probíhalo tak, že jsem seděla u kuchyňské linky, před sebou počítač, kde jsem sledovala toto video a učila se plést. A když budete sledovat pozorně, podaří se vám uplést toto:

cop ze čtyř pramenů
Když jste zvládli tohle, cop ze 3 a 2 pramenů už bude brnkačka :-) Při skládání jednotlivých dílů na sebe se můžete řídit instrukcemi z videa. Tedy, každý hotový cop (kromě toho posledního) uprostřed promáčknete dlaní a potřete bílkem. Co dělám jinak? Základnu ze 4 pramenů si rovnou přemístím na plech vyložený pečícím papírem, kde pokračuju ve stavbě vánočky. Měli byste se tedy dopracovat ke konečnému výsledku připravenému k pečení. 


finále
Ale ještě předtím vánočku zpevněte několika kuchyňskými špejlemi. Používám ty s ostrým koncem, jen je zkrátím, aby se celý plech vlezl do trouby a ostrou stranou zapichuju do těsta. Díky tomuto se vánočka při pečení nerozjede. Může se totiž stát, že bez špejlí vám některé patro začne padat na stranu. Hotovou vánočku nechte ještě 20 minut na teplém místě kynout a pak ji potřete rozšlehaným vejcem.

finále grande, aneb křižník Potěmkin
Recept říká, vánočku vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte zhruba 20 minut. Pak teplotu snižte na 160°C a dopékejte dalších 20 minut. Co se pečení týče, moje trouba je prostě asi úplně jiná, protože kdybych ji pekla podle receptu, byl by z vánočky uhlík. Takže začínám péct na nějakých 160°C a hlídám ji, aby nezačala hnědnout až moc a dopékám ji na 120°C. To chce ale vyzkoušet. Při prvním pečení raději 10-20°C uberte a bedlivě vánočku sledujte. Ať celé vaše úsilí nevyjde nazmar :-) Zda je vánočka upečená, vyzkoušejte kuchyňskou špejlí a zkoušejte to především uprostřed, kde je nejvíce těsta.  No a když se vám povede, hezky si ji pocukrujte moučkovým cukrem a těšte se na tradiční vánoční snídani. U nás vede namazaná máslem, případně i marmeládou s hrnečkem dobrého čaje.






Žádné komentáře:

Okomentovat